Haber Detayı
18 Şubat 2020 - Salı 15:39 Bu haber 352 kez okundu
 
Temiz Keşan Derneği, FSRU projesiyle ilgili dava açıyor..!!
Keşan Güncel Haberi


Temiz Keşan Derneği yöneticileri tarafından dün düzenlenen toplantıda; Sazlıdere ve Gökçetepe’de yapılmak istenen FSRU liman projesiyle ilgili olarak, dava açacaklarını belirttiler.

Saat 12.30 sıralarında başlayan toplantıya; Temiz Keşan Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekin Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özge Kuru Tutal ve Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Deniz Kalfa Günay katıldı.

Toplantıda ilk olarak, Ekin Öztürk söz aldı.

MUÇEV konusunda değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Öztürk“Asıl sahibi halkımız olan sahillerimizin kiralanması ve halka ücretli sunulması konusunda yapılacak itirazlar ve açılacak davalar için öncelikle avukatlarımızın konuyu derinlemesine incelemesi adına ‘Bilgi Edinme Dilekçesi’ vererek sürecin tüm aşamalarını en sağlıklı şekilde öğrenecek ve yine takipçisi olarak her aşamasına müdahil olacağımızı tüm kamuoyuna ve vatandaşlarımıza söylemek isterim.” dedi.

Öztürk: “60 günlük yasal süremiz hızla geçiyor”

Sazlıdere ve Gökçetepe’de yapılmak istenen FSRU liman projesi hakkında halkın hala net olarak bilgilendirilemediğini belirten Öztürk, “Bu konuda, endişeler taşımaktayız. Yaşanan son gelişme olarak bilirkişilerin ÇED raporunda neleri olumsuz olarak gördüğünü kısaca söylemek istiyorum; Öncelikle bu bölgelerin 1. Dereceden deprem bölgesi olması, mevcut ÇED raporunun yeterli bilimsel verilere dayandırılmamış olması, yer seçiminin hatalı olması, doğal sit alanında ki tescil çalışmalarının henüz tamamlanamamış olması, kıyı alanları yönetim planlarının hazırlanmadan sürecin tamamlanamayacak olması, imar kanununa aykırı olması, bu bölgenin anayasal güvence altında olması, FSRU ve doğal gaz gemilerinin gaz kaçağı olması durumunda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, tam 222 adet kuş türünün neslinin tehlikeye girmesi, çıkacak hafriyatın nereye atılacağı konusunun belirsizliğinin olması, doğal gaz boru hattının geçeceği toprakların değerinin altında kamulaştırılması ve mevcut toprağın verim kaybı, nem kaybı ve canlı bakteri kaybı yaşayarak mahsul verimliliğini düşürerek sebze ve meyvelerin fiyatlarının artacak olması, ve son olarak kurulacak tesisler için açılacak alanların, malzemeleri taşıyacak kamyonların geçiş yolları da dahil olmak üzere yapılacak olan ağaç katliamının belirsizliğinin olması. Şimdi bu gerçekler göz önüne alındığında; doğaya, hayvanlara ve insanlara verilecek zararların hiçe sayılarak bu projenin yapılmak istenmesi tam anlamıyla bir vahşettir. Sonucun değişmesi ve projenin iptali için yüzlerce insan geçtiğimiz günlerde itiraz dilekçeleri ile tepkilerini dile getirdiler. Verilen itiraz dilekçeleri sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vereceği cevap merakla beklenmektedir. Lakin avukatlarımızın ve yönetimimizin yapmış olduğu incelemeler neticesinde bu tür emsal davalarda göz önünde bulundurulduğunda bakanlığın dilekçelere vereceği cevabın yasal dava açma süresinin bitişinden sonraya bırakılacağı tarafımızca ön görülmektedir. İtirazların yapıldığı son günün devamında dava açmak için 60 gün olan yasal süremiz hızla geçmektedir.” dedi.

“Bölge halkımız adına davamızı açıyoruz”

Ekin Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Süreç devam ederken, 13 Şubat 2020 Perşembe günü açıklanan 2020 Cumhurbaşkanlığı Kalkınma Programı’nda Tedbir 490.2 bendinde ‘Doğal gazda, kaynak ülke ve güzergah çeşitliliğinin arttırılması amacıyla LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi yani FSRU gemisi temin edilecek ve FSRU bağlantı sistemleri tamamlanacaktır.’ şeklinde bir madde ile ödenek ayrılarak yer almıştır. Biz Temiz Keşan Derneği olarak, artık beklemek yerine harekete geçmeyi ve ivedilikle bu süreci yasal zemine oturtmayı sağlamak amacıyla bölge halkımız adına davamızı açıyoruz.  Bu süreçte Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını, örgütleri ve dernekleri bu dava sürecine müdahil olmaya çağırıyoruz. Bu insani ve toplumsal bir görevdir. Bu sorumluluktan kaçarak, bu süreci yok sayarak bir yere varamazsınız.”

“Bu dava milli bir davadır”

Öztürk sözlerini şöyle tamamladı: “Temiz Keşan Derneği olarak, bizler bu süreci yönetecek ve takip edecek mesleki yeterliliğe sahip yönetim ve üyelerden oluşmaktayız. Bu süre zarfında davaya dahil olmak isteyen lakin bilgi, birikim veya imkanı olmayan odalarımız, derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız olsun herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Yönetimimizde de görev alan hukuk birimimiz, ziraat mühendislerimiz, mimarlarımız, inşaat mühendislerimiz ve çevre mühendislerimiz yani kısacası derneğimiz her konu hakkında yardım etmeye ve bilgi vermeye hazır bir şekilde görevlerinin başındadır. Bu dava milli bir davadır. Bugün sessiz kalmak ve bu süreci yok saymak yarın evlatlarımızın yüzüne bakamayarak utanç duymamıza neden olabilir. Herkesi, bölgemiz için vicdanlı olmaya davet ediyoruz.”

Toplantıda daha sonra Özge Kuru Tutal söz aldı.

Kuru Tutal: “Bilgi edinme kanunu uyarınca, idareye başvurumuzu yapacğız”

MUÇEV’in sahillerde yer kiralamasıyla ilgili itiraz dilekçelerini hazırladıklarını belirten Kuru Tutal“İtiraz dilekçelerini hazırlarken, bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği söz konusudur. Bundan ötürü de, öncelikle bilgi edinme kanunu uyarınca, sahillerin MUÇEV’e ne şekilde verildiğini, ihale komisyonundaki kararların neler olduğunu, kira sözleşmelerinin yapılıp-yapılmadığını, yapıldıysa ne şartlarda yapıldığını öğrenmek adına idareye başvurumuzu yapacağız. Gelecek cevaba göre, itiraz dilekçemizi revize edip, ona göre bir yol izleyeceğiz. Herhangi bir olumsuzluk yaşamamak ve adımlarımızı sağlam atmak adına bilgi edinme hakkımızı kullanmak istiyoruz. Bilgi edinme hakkını kullanırken, sadece dilekçemizi verip bırakmayacağız. Bilgi edinme hakkıyla ilgili cevapların takipçisi olacağız. Eğer gerekli cevaplar verilmezse, bununla ilgili gerekli yaptırımların uygulanması için gerekeni yapacağız.” dedi.

“Birlikte hareket edebilirsek, başarılı bir sonuç olabileceğimize inanıyoruz”

FSRU limanı projesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özge Kuru Tutal, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığının 13 Şubat’taki yatırım planında ödeneğin ayrıldığını görmekteyiz. FSRU limanıyla ilgili davalar ve yasal süreç devam ederken, ödeneğin ayrılması bizi basın toplantısı yapmaya itti. Son olarak yapılan, 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar ve nazım planları var. İmar yapmak, yerel yönetimler olan belediyelere aittir. Turizmin bölgelerinde, bu yetki Turizm Bakanlığı’na veriliyor. İmar ve nizam planlarını Turizm Bakanlığı yapar ve belediyelere duyurulması için verir. Belediyede askıya çıkartılmasının ardından 60 gün içerisinde bunun davasının açılması gerekiyor. Başka bir yol ise, Temiz Keşan Derneği’nin de yaptığı gibi itirazınızı yaparsınız ve o itirazlardan sonra idareden cevap beklersiniz. Bu konuda, olup ya da olumsuz cevap verilebileceği gibi hiç cevap da, verilmeyebilir. 60 gün içerisinde cevap gelmezse, süreç kaldığı yerden işlemeye başlar. Daha sonra da, imar ve nazım planının iptali için davanın açılması gerekiyor. Biz, Deniz hanımla birlikte iptal dilekçemizin tüm taslak aşamalarını yerine getirdik. Sadece usul olarak, süremizi beklemekteyiz. Temiz Keşan Derneği olarak, davamızı açacağız. Daha fazla zaman kaybının olmasını istemiyoruz. Dernek olarak, dava açma hakkına sahibiz. Ama belediye başkanlığımızı, odalarımızı, partileri, itiraz dilekçesi veren vatandaşların hepsinin davaya dahil olmasını talep ve rica ediyoruz. Keşan halkı olarak, birlikte hareket edebilirsek, başarılı bir sonuç olabileceğimize inanıyoruz.”

“Kamuoyunda, sadece tartışmalar yapılıyor”

Kuru Tutal, sözlerini şöyle tamamladı: “Kamuoyunda, sadece tartışmalar yapılıyor. Herkes eteğindeki taşları döküyor. Ama açılması gereken davalar var. Biz, bunu başlatacağımızı söylüyoruz. Herkesi bekliyoruz. Bu bizim sorumluluğumuz değil, borcumuzdur. Bu topraklarda gelip geçiciyiz ama bizler bulduğumuz gibi yine gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Keşan aleyhine olumsuz işlemler bizim dönemimize denk geldiyse, bunları sırtlanıp, elimizden geleni yapmak zorundayız. Herkesi yanımızda olmaya davet ediyoruz.”

(gundemsaros.com)

Kaynak: (KGH) - KEŞAN GÜNCEL HABER Editör: Semra ANLAR
 
Etiketler: Temiz, Keşan, Derneği,, FSRU, projesiyle, ilgili, dava, açıyor..!!,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı