Haber Detayı
10 Ekim 2019 - Perşembe 20:46 Bu haber 481 kez okundu
 
Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi”ne katıldı.
Keşan Güncel Haberi


Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Üniversitesi işbirliğinde ve TOBB-ETÜ’nün de desteğiyle düzenlenen “Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi” 7 Ekim 2019 tarihinde İstanbul Hilton Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleşti.
İki oturumdan oluşan zirveye, TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ICC Genel Sekreteri John Denton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımlarıyla gerçekleşen toplantıya Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, ulusal ve uluslararası uzmanlar katıldı.


Zirvede konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Fikir üretenleri desteklerken, onları koruyacak politikalar da üretmek zorundayız” dedi. Hisarcıklıoğlu, fikri mülkiyet haklarının ihlalinin de hırsızlığa girdiğini söyledi.

‘FİKRİ  MÜLKİYET HIRSIZLIĞI KUL HAKKI GİBİ HARAM’

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, TOBB ve ICC Türkiye olarak Türkiye’de fikri mülkiyet hakları bilincinin gelişmesi konusunda önemli bir mesai harcadıklarını söyledi. Bunun iki sebebi olduğunu ifade eden M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Birincisi, bu konuyu ahlaken sahipleniyoruz. Fikri mülkiyet haklarının ihlalinin aslında hırsızlıktan hiçbir farkı yok. Kul hakkı nasıl haramsa, fikri mülkiyet hırsızlığının da, bunun sonucunda oluşan haksız rekabetin de vicdanen hiçbir savunulacak yönü yok. Bu bilinci tüm topluma ve özel sektöre yaymamız gerekiyor. Bu konuya büyük bir emek harcamamızın bir diğer önemli nedeni ise ekonomimizi bir üst lige çıkarma isteğimiz. Bilgi ekonomisinin gücü su götürmez bir gerçek. Bilgi ekonomisinin temelinde de yaratıcı fikirler var, onların teknolojiyle buluşarak ihraç edilebilir ürünler haline gelmesi var. Günümüz dünyasında, icat çıkarmak, yeni fikirler üretmek bu ülkeye yapabileceğiniz en büyük hizmet. Bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız” diye konuştu.

‘BİLGİ, 21. YÜZYILIN PETROLÜDÜR’


Yapılan inovasyonu, üretilen teknolojiyi, çıkarılan markayı koruyacak altyapıyı ve düzenlemeler ortaya koyulamadığında, Türkiye’yi ileri teknoloji ihracatçısı, küresel markaları olan bir ülke haline getirmenin mümkün olmadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Bizden de Google’lar, Uber’ler, Apple’lar çıksın istiyorsak, markamıza, patentimize, teknolojimize, bilgimize, verimize sahip çıkmamız, çaldırmamamız lazım. Çünkü, dijitalleşme ile telif hakları da farklı boyut kazanıyor, bunun da gerisinde kalmamak önemli. Çünkü 21.asırda, bilgi en önemli güçtür. Bilgi, 21. Yüzyıl’ın petrolüdür. Aynı petrolde olduğu gibi; bulacaksın, çıkaracaksın, işleyeceksin, kullanacaksın, satacaksın. Bakın geçen ay, dünyanın en büyük seyahat şirketi olan, 178 yıllık Thomas Cook battı. 20 küsür yıllık booking.com veya hotels.com ise faaliyetini artırarak sürdürmeye devam ediyor, çünkü bilgiye hükmediyorlar. Bu yeni dünya, işte böyle bir şey. Teknolojik değişimi dikkate almazsanız, ayakta kalamıyorsun. Eski olanda direnip, yeniye adapte olamazsanız yok oluyorsun”

KOBİlerin desteklenmesi, ARGE faaliyetlerinin artırılması ve üniversite sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 2003 yılında kurdukları TOBB-ETÜ’nün çıkış felsefesinde üniversite sanayi işbirliğine verdikleri önemini ifade ettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık, öğrencilerimiz ortak eğitim yaptıkları şirketlerde patentler alıyor. Teknoloji transfer ofisimizde ürettiğimiz teknolojilerle ABD’den ilk patentimizi alan bir üniversite haline geldik. Bu tür örnekleri tüm üniversitelerimizde artırıp, tüm özel sektörümüze yaymamız gerekiyor. Biz TOBB olarak, ICC Türkiye Milli Komitesi olarak, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi olarak elimizi her zaman taşın altına daha fazla koymaya hazırız. Çünkü, Türkiye’nin teknolojiye, markaya ve patente en fazla ihtiyaç duyduğu, inovasyona dayalı büyüme modelini benimseyeceği bir döneme giriyoruz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da,“Son 18 yılda yerli patent başvuru sayımız 18 kat artarken, patent tescil sayımız 38 katına çıktı. 2018 yılında ülkemizde, 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldı, bu sayı 2002 yılında tüm ülke genelinde yaklaşık 400’dü” dedi.

‘DİJİTAL EKONOMİ İLE TÜM DÜNYADA İŞ YAPIŞ  ŞEKİLLERİNİ  ETKİLEMEYEYİ  ÜMİT EDİYORUZ’

ICC Genel Sekreteri John Denton, İstanbul’a gelen ilk ICC genel sekreteri olmasından dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, dijital ekonominin kendileri için merkezi konumda olduğunu söyledi. Dijital ekonomi ile tüm dünyada iş yapış şekillerini etkilemeyi ümit ettiklerini aktaran Denton, ICC’nin dijital ekonomi konusunda KOBİ’lere destek sağlayarak, onların büyümesini kolaylaştıracağını bildirdi.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, fikri mülkiyet haklarına değer verilmesinin önemini belirterek, toplantı hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Fikri mülkiyet aslında sadece bir kavram olmayıp, o ekonomi için bir değer. Eğer ki fikri mülkiyet haklarını koruyamazsak, değerler yıkımı gerçekleşir. Fikirlerin korunamaması durumunda bunun adı fikir hırsızlığı olur. Ekonominin kalbi inovasyondur. İnovasyon da fikri mülkiyet haklarına saygı duyan bir ekonomi de mümkün olur.”

Şapçı fikirlerin pratiğe dönmesinin önemini belirterek, şunları kaydetti: “Bu sayede toplumsal refaha ulaşacak özellikle 21. yüzyıla bilgi yüzyılı da diyebiliriz. Bilginin, mutlak bölgesel ekonomilerimizde payının artırmak için yeni yollar bulmalıyız. Odamız olarak bilgiye dayalı dijital ekonomi alanlarında üyelerimizin ticari faaliyetlerini arttırmak, kolay ulaşılabilirliğini sağlamak amacıyla dijital dönüşüm projelerimiz hakkında gerekli çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. ”
Ekonomik Dönüşüm Kapsamında Yeni Teknolojiler, İnovasyon ve Fikri Mülkiyet Hakları ana başlığında Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve FİSAUM Direktörü Prof. Dr. Arzu Oğuz’un yaptığı zirvenin 1. Oturumunda; Queen Mary Fikri Mülkiyet Araştırma Enstitüsü Direktörü ve Londra Queen Mary Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Duncan MATTHEWS “İlaç Sektöründe Rekabet Politikası ve Fikri Mülkiyet İçin Yeni Zorluklar”, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun “İnovasyonu Yönlendirmek ve Pazarları Genişletmek İçin Fikri Mülkiyetten Yararlanmak”, Doç. Dr. Cenker Göker “Türk Vergi Sisteminde Patent Box Sistemi”, Ford Otosan Fikri Mülkiyet Hakları ve İnovasyon Lideri Ümit Yerli, Southampton Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Profesörü Dr. Eleonora Rosati “Avrupa perspektifinden Youtube gibi platformların sorumlulukları” konularında konuşma yaptı.

Kültür ve Yaratıcı Endüstrilerinin Telif Hakkı ve Dönüşümü ana başlığında Moderatörlüğünü TOBBETÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca’nın yaptığı zirvenin 2. Oturumunda Teksas A&M Üniversitesi, Hukuk Profesörü Prof. Dr. Irene Calboli “Tekstil ve Moda Endüstrisinde Fikri Mülkiyetin Korunması ve İnovasyon”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Genel Koordinatör ve Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Forta, Dış İlişkiler ve AB İlişkileri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin “Türk Telif Hakkı Yasası Yapay Zekâ Yaratıcılık Sorunlarına Hazır mı?” Lacoste Hukuk Müşaviri Stephanie Perrın “Pazar Yerlerindeki mal sahiplerinin rolleri ve sorumlulukları” hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Kaynak: (KGH) - KEŞAN GÜNCEL HABER Editör: Semra ANLAR
 
Etiketler: Keşan, TSO, Yönetim, Kurulu, Başkanı, İsmail, Şapçı,, “Güçlü, Bir, Ulusal, Ekonomi, İçin, Fikri, Mülkiyetin, Rolü, Zirvesi”ne, katıldı.,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı